Oprichtingsdatum is 11 augustus 2020
Beleidsplan
Inleiding
De Liesbeth Bloemen Stichting is opgericht door Liesbeth Bloemen. Ze heeft testamentair laten vastleggen dat haar vermogen overgaat naar de Stichting. Daarmee geeft ze haar naam in de toekomst betekenis voor vrouwen die een financieel duwtje in de rug nodig hebben om hun studie-doel te bereiken. Deze vrouwen kunnen dan de mogelijkheid hebben om in het buitenland te studeren, zoals de oprichtster zelf ook deed in Philadelphia (USA) en Kensington (NSW Australië). Gezien haar betrokkenheid bij statushouders, wil ze deze vrouwen in staat stellen om in Nederland te studeren.
Doelstelling
De Stichting heeft ten doel studiebeurzen aan personen van het vrouwelijk geslacht ter beschikking te stellen.
Bestuur
Het bestuur bestaat uit minimaal 3 en maximaal 5 bestuursleden, waarvan altijd de meerderheid bestaat uit nakomelingen van de ouders van oprichtster.
Werkwijze
- Doelgroep
De doelgroep bestaat uit vrouwen die om financiële redenen niet kunnen studeren. De beurs kan slechts worden toegekend voor inschrijf- en collegegeld. Voor in Nederland geboren en getogen vrouwen kan de beurs uitsluitend worden toegekend voor studie in het buitenland. Voor vrouwen die als vluchteling in Nederland zijn gekomen, kan de beurs ook studie in Nederland (mede-)financieren. - Aanvragen
Een aanvraagster richt de aanvrage voor een beurs aan de Stichting per adres Noordbuurtsehof 18, 2381 GE Zoeterwoude. Daarin legt ze uit wat de bedoeling is en hoe ze andere kosten van de studie dekt. Ook motiveert ze in haar aanvraag wat haar bijdrage tot nu toe is geweest aan de maatschappij en wat ze denkt te gaan doen voor de maatschappij in de toekomst. - Besluitvorming
Het bestuur kent studiebeurzen toe d.m.v. een schriftelijk besluitvormingsronde. - Toekenning
Een toekenning geschiedt voor één studiejaar. Het bestuur kan besluiten opnieuw een beurs voor een studiejaar toe te kennen. Toekenning kan ook plaatsvinden voor een stage - Verantwoording door ontvanger
Na afloop van het studiejaar waarvoor de beurs is toegekend legt de ontvanger van de beurs verantwoording af in de vorm van behaalde resultaten. Ingeval van misbruik van de ontvangen gelden kan het bestuur bepalen dat het bedrag wordt teruggestort. Ingeval van misbruik van de beurs, kan niet opnieuw een beurs worden toegekend.
Vermogen
Statutair is vastgelegd dat het vermogen van de Stichting wordt geïnvesteerd in duurzaamheidsprojecten bij voorkeur binnen de gemeente Zoeterwoude. Dat vermogen is z.g. stamvermogen, en moet intact blijven. Opbrengsten uit het vermogen worden ingezet voor studiebeurzen. De investeringen in duurzaamheidsprojecten kunnen d.m.v. deelname aan projecten of het verstrekken van leningen met rente om b.v. huurders in staat te stellen deel te nemen in projecten. Bij gebrek aan lokale projecten leggen de statuten vast dat het vermogen geïnvesteerd kan worden in duurzaamheidfondsen.
Dit beleidsplan kan tussentijds – binnen de mogelijkheden van de Stichtingsstatuten – worden bijgesteld.
Vastgesteld door het bestuur van de Liesbeth Bloemen Stichting op 27 november 2020
Statuten
Financiën
Het eerst boekjaar loopt van oprichting tot en met 31-12-2021.
Fiscaal nummer: 86.15.56.902
Bankrekeningnummer: NL04ABNA0888171773 t.n.v. Liesbeth Bloemen Stichting.
Toelichting bij de jaarstukken 2023 van de Liesbeth Bloemen Stichting
In 2023 was qua investeringen een rustig jaar. Door derden is hard gewerkt aan nieuwe projecten die het komend jaar (2024) tot investeringen zullen leiden.
Voor het eerst werd een opbrengst geboekt van de participatie in Keer-Weer 4. Daardoor kon een bedrag van € 360,00 worden genoteerd onder “Opbrengsten”.
De overige inkomsten en uitgaven spreken voor zichzelf.
Het bestuur van de
Liesbeth Bloemen Stichting
Jaarrekening 2023
Jaarrekening 2022
Toelichting bij de jaarstukken 2022 van de Liesbeth Bloemen Stichting
In 2022 werden twee investeringen gedaan. Deelname aan de tweede ronde van de Watergeuzen en deelname aan Keer-Weer 4.
Beide investeringen passen binnen de statutaire doelstellingen. De uiteindelijke doelstelling is het beschikbaar stellen van studiebeurzen voor meisjes. De statuten geven aan dat het vermogen van de Stichting in stand moet blijven en dat het vermogen moet worden geïnvesteerd in duurzaamheidsprojecten, bij voorkeur binnen de gemeente Zoeterwoude. Beide projecten (Watergeuzen (wind) en Keer-weer 4 (zon) ) voldoen hieraan.
Voor het eerst werd een opbrengst geboekt van de participatie in de Watergeuzen. Ook boekten we de ontvangst van subsidie voor Keer-Weer 4 als opbrengst. Daardoor kon een bedrag van € 1305,17 worden genoteerd onder “Opbrengsten”.
De overige inkomsten en uitgaven spreken voor zichzelf.
Het bestuur van de
Liesbeth Bloemen Stichting
Jaarrekening 2021
Toelichting bij de jaarstukken 2021 van de Liesbeth Bloemen Stichting
De bankrekening van de Stichting werd pas eind januari 2021 geopend door de bank. Het proces daartoe duurde circa 5 maanden. Een aantal personen en rechtspersonen schonken Liesbeth Bloemen ter gelegenheid van haar afscheid als burgemeester van Zoeterwoude een geldbedrag voor de Stichting. Kort nadat de rekening was geopend heeft mw Bloemen de ontvangen bedragen (bank en cash) overgemaakt aan de Stichting.
Nadien ontving de Stichting nog giften.
Dit eerste jaar gaf enkele eenmalige kosten waaronder financieel advies en de bouw van de door ANBI verplichte website. Bankkosten zullen jaarlijks terugkeren.
In 2021 heeft het Stichtingbestuur besloten tot deelname in het project Watergeuzen van de Rijnland Energie Cöoperatie U.A., die de aankoop van de twee windmolens langs de A4 in Zoeterwoude financiert. Tegen het einde van 2021 besloot het bestuur ook te participeren in de tweede ronde van de Watergeuzen voor een gelijk bedrag. De storting vond plaats in 2022.
In 2022 zal ook een participatie plaatsvinden in Zon op Zoeterwoude project Keer-weer 4 waar zonnepanelen op een bedrijfspand zullen worden gelegd.
Alle investeringen passen binnen de statutaire doelstellingen. De uiteindelijke doelstelling is het beschikbaar stellen van studiebeurzen voor meisjes. De statuten geven aan dat het vermogen van de Stichting in stand moet blijven en dat het vermogen moet worden geïnvesteerd in duurzaamheidsprojecten, bij voorkeur binnen de gemeente Zoeterwoude. Beide projecten (Watergeuzen en Keer-weer 4) voldoen hieraan.
Er is nog geen opbrengst van de participaties in 2021.
Het bestuur van de
Liesbeth Bloemen Stichting
Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI)
Een ANBI is een Algemeen Nut Beogende Instelling.
Dit betekent o.a. dat de Liesbeth Bloemen Stichting over ontvangen giften geen belastingen behoeven af te dragen en dat diegene die de giften doneert deze giften fiscaal kan aftrekken van zijn inkomen.
Sinds 8 december 2020 heeft de stichting een ANBI status.